Leaver dea as slaef

Leaver dea as slaef

 

Daar hang je dan in de bioscoopstoel. Het rood vloekt al jaren met het oranje en je bent ontevreden. Eigenlijk ben je vrij maar je doet niet wat je wil doen. Je doet wat moet. Protest! Daarom zit je hier, in een zaal, met de deur nog open. Straks wordt het donker en begint de hoofdfilm. Maar het is niet door jou uitgezocht.

Niet zo lang geleden deed je het wel. Samen met je partner koos je een film, het werd een heerlijke avond uit. Nummer twaalf, daar zat jij en nu zit je er weer. De plek was vanzelfsprekend, je herkende het nog. Even denk je aan het moment waarop je hand in hand, het zacht strelen van de duim over de rug van de hand. Het was goed, het leven was mooi.

Nu staar je naar het grote doek en ziet alleen het grijs. De pet, het uniform, de rode accenten. Het beroep ging van vader op zoon. Waar iedereen een vak had kreeg jij een ambt. Postbodes toonden respect, een voorbeeld van gezag. Het leek er wel op dat als je een onduidelijk briefje zou ontvangen of weer een aanslag van de belastingen die postbode even doordringend naar binnen keek.

Zo was het toen en zo is het nu allang niet meer. De anderen die in je straat lopen herken je niet als concurrenten. Het zijn piraten, lastpakken, tuig van de straat. Ze stelen je folders die je vroeger nooit bezorgde. Alleen serieuze post had je in de tas. Geboorte- en rouwkaarten soms zo dicht naast elkaar. Het raakte je als vakman. Je bracht de vakbladen en echte literatuur en je wist dat bij ieder huis iemand blij opsprong als de brievenbus klepperde.

Die kleppert nu bij menig huis drie keer. Concurrentie noemt men dat. Je begrijpt er niets van en wisselde pas van kapper. Niemand bepaald immers dat de mensen uit jouw wijk bij die ene kapper geknipt moeten worden. Je koos voor goedkoper, het is immers een nare tijd en de dreiging van een ontslag maakt je ook niet vrijgeviger. Zo ook de bioscoop. Vroeger was het een filmhuis, een klein theater, nu reis je iets verder omdat de stoelen daar comfortabeler zijn.

Dat het filmhuis er allang niet meer is wist je niet. Zo had de buurman niet begrepen waarom het postkantoor was verdwenen. Je had het proberen uit te leggen maar je liep vast op de politiek. Nu neem jij de postzegels mee voor de buurvrouw. Diep in je hart blijf je immers die beambte. Trouw aan dat wat je opgedragen is, de taak die alleen door de uitverkorenen kan worden vervuld.

Het is niet anders. Deze wereld is keihard. Waar oom agent vervangen is door particuliere bewakers zo wordt de postbode in strak uniform vervangen door postbezorgers in regenjack. De wereld is keihard omdat hij veranderd. Internet is een zege, maar e-mail haalt veel handgeschreven notities weg. De brochure die zonder begeleidend schrijven werd weggeven is nu in de vorm van een pdf al via e-mail onderweg.

Dat kon je als eenvoudig postbezorger niet weten. Het gaat misschien nog steeds je wereld voorbij. Maar lui achterover leunen en roepen dat de politiek je moet redden dat past niet. Het leest dramatisch: liever dood dan slaaf. Ik zou kiezen voor het leven. Sta op, ga aan de slag. Heb je al niet lang genoeg gewacht? Is de degradatie van rood naar oranje al niet iets wat eigenlijk aan jou voorbij had moeten gaan?

Er is werk genoeg in deze wereld voor mensen die strijdbaar zijn. Die zich niet onderuit hangend in een bioscoop laten fotograferen. Actie is nodig, we moeten door. De schouders eronder. Het land moet vooruit en we gaan niet vooruit door mensen die blokkeren. Participeer, zelfs als je vrouw bent, man en vijftigplusser. Laat je niet bedotten en als uitgebluste vermoeide postbezorger portretteren. Je houding onderschrijft zo wat je in letters omhoog houdt: liever dea…

Advertenties

Over ghduval

Wat hier staat is echt, tenminste toch echt in het hoofd van Duval en kan dus niet gebeurt zijn. Uitschrijven van gedachten niet meer dan een vriendelijk gebaar zodat u mee kunt lezen, verwonderen, afwijzen of omarmen. Deze weblog is het aambeeld waarop wordt gesmeed. De mens in al zijn verschillende vormen het ijzer wat gesmeed wordt. De gedachten en vele kronkels van Duval zijn de hamer die ritmisch neervalt. Nu alleen de warmte nog. Dat bent u, webloglezer (v/m), het is aan u het vuur hoog op te stoken zodat het wonder van de smid te bewonderen valt.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2010-11 en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Leaver dea as slaef

 1. Paul Nijbakker zegt:

  Postiljon was net als veel andere beroepen (ik noem maar verpleegster, agent van politie, arts, leraar) vroeger een roeping (vandaar ook dat uniform). Een postbode had een grote verantwoordelijkheid en droeg dat ook uit. Tegenwoordig is postbezorging een weinig aantrekkelijk baantje, hard werk, slecht betaald, dat alleen uitzendkrachten nog willen doen. Ik heb als uitzendkracht enkele weken gewerkt als postbode. Het was geen lolletje. Ik heb altijd groot respect gehad voor professionele postbestellers en vind het erg naar dat ze nu aan de kant gezet worden. Anderzijds verstuur ik, behalve in de Kerstperiode, nauwelijks zelf nog post. Ik die vroeger wekelijks lange epistels in de postbus deed glijden. Bij een brievenbus krijg ik tegenwoordig echter andere associates (of liever asociaties, dankzij de PVV).

 2. Fleur zegt:

  Ga jij eerst eens zelf participeren voordat je de postman koeieneren gaat!
  De rest heb ik gewist.Want ik moet beslist vannacht slapen..

 3. Fleur zegt:

  `De plek was vanzelfsprekend, je herkende het nog. Even denk je aan het moment waarop je hand in hand, het zacht strelen van de duim over de rug van de hand. Het was goed, het leven was mooi. `
  Zeer fraai verwoord en exact waar ik naar verlang.
  Maar lieverd,hoe moet die ontslagen oude postbode zich dan strijdbaarder gedragen volgens jouw visie?
  Ben het eens met Paul,en wat bijzonder dat een man KKK`s zend?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s