pi dag

Vandaag is het pi-dag.

Met deze mededeling probeer ik na lange tijd een zinvolle bijdrage te leveren aan het Volkskrantblog. Pi, wie kent haar niet. Het moet immers een vrouw zijn: te pas en te onpas duikt zij op in ons leven. Het symbool is niets meer dan een lijfje met twee graaiende armen. Of voor de mensen die iets meer verbeelding hebben: twee benen die eindigen bij…

Kut.

Dat dacht ik. Het is kut om een pi-dag te vieren. Het voelt gezocht en het belang onderken ik nauwelijks. Er was ooit een grijze grauwe iets suffe wiskundeleraar die het getal pi introduceerde. Allang niet meer goed genoeg voor de examenklassen was hij gedegradeerd tot de nieuwe instroom. De vloedgolf van ongelovigen die zeker tegenwoordig niets meer op het gebied van exacte wetenschap kon worden bijgebracht.

Heeft het zin? Heeft het zin om suffe leraren voor de klas te laten acteren? Heeft het zin om verveelde weblogschrijvers weer een dwangmatig geperst tekstje te zien publiceren? Heeft het zin om pi te vieren? De geboorte van mijn kinderen is een reden voor een feestje. Zij maken mijn leven met een enorm enthousiaisme tot een lichte last en als ik iets meegaander ben dan lachen wij gezamelijk om het leven.

Maar pi man.

Bestaat er een pi-man? Zoals de Hulk, 007, Tarzan of Flash Gordon. "The pie man" gaat over een taartenbakker en klinkt meer als iets van een cult-regiseur dan van een miljoenensucces in de bioscoop. Het zou de titel kunnen zijn van een stukje op Volkskrantblog. Een verhaaltje waarin ik omschrijf hoe de taartenman zich rolt door het leven en een spoor van slagroom achterlaat.

Maar het is pi. Geen tante Pie, geen pi-pet, niks huisdieren of gebak. Pi. Dat je een getal doet keer drie en dan nog tien procent erbij. Van die tien procent nog eens de helft extra en dan heb je de omtrek. Alsof dat belangrijk is. Hoe vaak in je leven berekende je de oppervlakte van een cirkel, de omtrek van je fietswiel? En hoe vaak zoende je iemand, een kus uit liefde of genegenheid?

Daarom leren we over pi. De kille wraak van de exacte wetenschap. Of een bewijs hoe we zo veel leren wat we later toch niet gebruiken. In feite zijn wij allen biologische wezens op zoek naar een mogelijkheid om ons voort te platen. Die grafiek gebruikt e en geen pi. Dat is de bitterheid van de mensen uit de exacte wetenschap: zo veel lui die zich verlagen tot geprogrammeerd gedrag en niet de moeite nemen om meer te willen weten.

Misschien is het daarom wel pi-dag.

Pi-dag, zodat je het licht ziet. Opeens begrijpt dat je meer kan doen. En je dan realiseert dat je met al die kennis niets meer doet dan weblogtekstjes schrijven. In de hoop daarmee iemand te raken. De interesse van de andere sexe op te roepen. Niet meer om dat… er stond in dit tekstje immers iets over kinderen. Nee, alleen maar om heel even hartstochtelijk te zoenen.

Al was het alleen maar omdat het pi-dag is.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pi-dag

Advertenties

Over ghduval

Wat hier staat is echt, tenminste toch echt in het hoofd van Duval en kan dus niet gebeurt zijn. Uitschrijven van gedachten niet meer dan een vriendelijk gebaar zodat u mee kunt lezen, verwonderen, afwijzen of omarmen. Deze weblog is het aambeeld waarop wordt gesmeed. De mens in al zijn verschillende vormen het ijzer wat gesmeed wordt. De gedachten en vele kronkels van Duval zijn de hamer die ritmisch neervalt. Nu alleen de warmte nog. Dat bent u, webloglezer (v/m), het is aan u het vuur hoog op te stoken zodat het wonder van de smid te bewonderen valt.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2010-03 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op pi dag

 1. meebenotty zegt:

  drie keer pi is scheepsrecht

 2. JohanHvD zegt:

  Mooie vertelling G.H.! Ik heb er niet meer aan gedacht.
  Het vorige jaar bestond pi iets van 100 jaar, maar wat nu de precieze essentie was dat weet ik ook niet meer.
  Ach, de Verenigde Bloggers zijn de laatste tijd zo een beetje Aparte Individuen geworden. Het verenigingsleven slinkt.
  Wanneer Pi Scheffer nog zou leven, dan zou hij er zeker een muziekstuk over gemaakt hebben.
  Ik zal eens vragen aan Pia Dijkstra of zij enige ideeën heeft… 😉

 3. Fleur zegt:

  Trouwdag oma moeders kant
  en was ooit 1ste dag op strand.
  Yezzz tis Pi day!
  O,wat bescheiden is uw wens…

 4. G.H. Duval zegt:

  @meebenotty: Drie keer pi is nog lang geen tien. Wie niet weg is, is gezien. (Rijmt op: wat is jouw avatar een mooi plaatje om te zien.)
  @JohanHvD: Dankjewel Johan. Pi is een constante uit de natuur, een leeftijd benoemen klinkt als een gotspe. Lees even hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pi_(wiskunde)#De_geschiedenis_van_pi
  @Fleur. Dankjewel voor je reactie Fleur.
  De dagen van herinnering. Dat we in een kring zitten en taart eten ter ere van de verjaardag van oma van moeders kant. Nauwelijks voor te stellen dat zij (die heel ons leven al oud, ouder, wijs en vooral altijd gelijk) als klein spartelend hulpeloos kind ter aarde is gekomen.
  Maar dat pi in een rij dagen moet als moeder en vaderdag, de dag van het kind en eerste, tweede pinkster, paas en kerstdag. Het zou niet moeten mogen. Pi eerder als een constante van het dagelijkse leven dan als iets wat bewust en met ritueel herinnert moet worden.
  Op basis van de reacties kwam in mijn gedachte op: "de dag waarop je volledig jezelf bent". Lijkt mij wel een klein feestje waard om te vieren en te gedenken.

 5. glieve zegt:

  Het leven is één pi en één feest dus… Daarom grijp ik zelfs ’s nachts alles aan om te feesten. Ik zie het teken meer als een dikke mannenneus met gekrulde haar naar achter onder een pet… Ieder zijn pi-ece of pi (in plaats van cake in dit geval!) he!..http://www.vkblog.nl/bericht/305530/Vandaag_14-3_pi-dag

 6. Bart zegt:

  Als een olievlek breidt het zich uit, de berichtgeving over Pi-dag!
  Leuk deze onverwachte belangstelling!
  Hartelijke groet, Bart

 7. Bart zegt:

  Oningelogd + Pi = ingelogd 🙂

 8. G.H. Duval zegt:

  Heej glieve, ja je hebt er zelf ook een mooi stukje over geschreven…
  Dikke mannenneus met gekruld haar? Getsie…
  Er komt een beeld van een walrus in mijn hoofd op…http://www.youtube.com/watch?v=C9SEbJhGGiMSitting on a cornflake, waiting for the van to come.
  Corporation tee-shirt, stupid bloody tuesday.
  Man, you been an naughty boy, you let your face grow long.

  .

 9. G.H. Duval zegt:

  Hoi Bart.
  Ik geloof niet dat mijn tekstje het gevolg is van andere tekstjes hier op het Volkskrantblog.
  Maar bij geloof hoort twijfel. Al denk ik het heel zeker te weten. En bij zeker weten hoort verharding, volharding en vasthouden aan je eigen gelijk. Op een zelfde manier als pi altijd pi is.
  .

 10. Bart zegt:

  Ja, zo gaat dat met Pi……onvoorspelbaar, uiteindelijk, op een ver punt achter de komma…. 🙂

 11. G.H. Duval zegt:

  Juist de voorspelbaarheid van het getal pi is één van de unieke eigenschappen.
  Pi is een constante.
  Waarom je stelt dat pi synoniem is aan onvoorspelbaarheid begrijp ik dus niet, lijkt mij zelfs onlogisch en is eigenlijk per definitie onjuist.

 12. Frenkel zegt:

  Toch kick ik wel op duidelijkheid,jij niet dan?

 13. G.H. Duval zegt:

  Ik hou erg van duidelijkheid. Zeker op het internet is onduidelijk al snel verkeerd geinterpreteerd.
  Aan de andere kant is onduidelijk in sommige situaties erg functioneel.
  Kicken… ach…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s