Niets is echt!

Niets is echt!
 

Dan ben ik toch mooi

In deze grap

Getrapt

 

 

 

 

"1 Oktober" schaterde het kind en het rende weg. Het bleek een kabouter, of erger nog een volwassen man die niet hoger dan de tafel was. Ik moest twee keer kijken. Natuurlijk was hij slim en intelligent en kende hij lusten die volwassenen deelden. Maar hij mocht niet want hij was kind.

 

Klein gebleven door niet groot te worden.

 

Het was het devies van onze kruidenier. Een oudere man met een zorgelijke uitdrukking op zijn gezicht. Als ik goed tekenen kon dan had ik het hier niet opgeschreven maar het je laten zien. Zo vriendelijk ben ik dan weer wel. Het was een ergerlijk type met een drang tot opvoeden. Altijd als hij kwam zei hij…

 

Alstublieft, dank u wel.

 

Hij vulde in wat je zeggen moest. Voor je de zin kon afsluiten met het beleefde ‘alstublieft’ draaide hij al om. En luid sprak hij, ach, ik hoef dat niet te herhalen. Het is een vorm van bekrompenheid. De klacht over de jongelui die niet beleefd meer waren. Vroeger was alles anders, nu draagt hij de zorgen van zijn vader.

 

Je gunt zo een man een vrolijke rol in een blijspel. In korte broek op het podium ergens bij een voorstelling in het najaar. Dat heel de zaal lacht om zijn blote benen omdat ze de essentie van het stuk niet begrijpen. Dat hij een grap maakt waar iedereen om kan lachen. Helaas zong hij trouw in het koor van de kerk. Psalmen waren zijn favoriet.

 

De oudheid. Die mensen zien is een teruggang van jaren. Met open ogen zien hoe het geweest is. Humor was toen slechts een grap. Tegenwoordig spint men raadsels en achteraf heb je pas door dat je leven in een grap is gestrand. Niemand die je overeind helpt als je languit ligt. Eigen schuld, dikke bult. Dat je niet doorhad dat het een grap was.

 

Vroeger, in de oudheid, sloeg men hard op je schouder. Brulde in je oor dat je goed beetgenomen was. Daarna wist je dat je er vanaf was. Het ging per tourbeurt. Zo hoorde dat. Maar de tijden zijn veranderd. De kruidenier is weg. Er worden nog wel grappen gemaakt maar er zijn andere grappenmakers gekomen. Laatst stond er één bekend artiest op ons podium. Zo een man uit de stad. Wat een grap en dat op 1 oktober.

 

Over ghduval

Wat hier staat is echt, tenminste toch echt in het hoofd van Duval en kan dus niet gebeurt zijn. Uitschrijven van gedachten niet meer dan een vriendelijk gebaar zodat u mee kunt lezen, verwonderen, afwijzen of omarmen. Deze weblog is het aambeeld waarop wordt gesmeed. De mens in al zijn verschillende vormen het ijzer wat gesmeed wordt. De gedachten en vele kronkels van Duval zijn de hamer die ritmisch neervalt. Nu alleen de warmte nog. Dat bent u, webloglezer (v/m), het is aan u het vuur hoog op te stoken zodat het wonder van de smid te bewonderen valt.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-10 en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Niets is echt!

 1. Jezzebel zegt:

  Niets is echt?
  Echt niet.
  Of echt wel.
  Het is echt zolang je werkelijkheid gelooft.
  Niets is waar.
  Dat zei jij toch ook niet?
  Of zei je het niet,
  maar bedoelde het wel.
  Alles is waar.
  Zolang je werkelijkheid leeft.
  En dat op 1 oktober?
  Op 1 oktober 2009.
  Toen sprak ik je.
  In een reactieveld.
  En zo.
  Aanbevolen, ik hou van grappenmakers. 🙂
  .

 2. G.H. Duval zegt:

  Grappenmakers…
  Zij doen het wreedste
  Lachen dan wat
  En draaien zich om
  Daar hou ik niet van…
  Eerlijk…
  Dat je elkaar aankijkt
  En zegt wat moet
  Daarna samen de schouders eronder
  Ligt mij meer
  Webloggen
  Dubieus en suggestief
  Nooit de waarheid, altijd net anders
  Ik lees soms dingen en denk achteraf: dom
  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s