Oneerlijk (2/2)

Hij stond in de keuken. Eigenlijk blokkeerde hij de doorgang van keuken naar kamer en boerde. Zo hoort dat, imposante mensen laten graag weten dat zij er zijn. Even hoopte hij dat zij zou knielen. Vragend opkijken en hij de kans had haar te slaan. Tot ridder natuurlijk. Hard en zonder genade. Haar angst zou haar dichter bij hem brengen. Maar de ridderslag maakt haar nog niet tot een nobel ridder. Die vond hij elders, maar daar kon hij hier niet over praten. Snel griste hij een peentje weg. Stak het in zijn mond en hapte. Hij vond het een erotisch gebaar en zij walgde.

Zo gaat dat. Alle cilindrische voorwerpen zijn voor sommige mensen fallus symbolen. Ik kan er niet over meepraten. Het spanningsveld tussen man en vrouw is een moeilijke. Kijk maar eens op een middelbare school, daar kunnen jongens en meisjes alleen onder dwang samenwerken. Er moet een drijfveer zijn, een absolute noodzakelijkheid om hen samen te krijgen. Tot ze liefde voelen, dan zijn ze onmogelijk van elkaar los te nemen. Het is vreemd dat over liefde in het bejaardentehuis nog steeds zo raar wordt gedaan.

Het smakkende geluid wat hij maakt als hij wegloopt irriteert haar. Het is niet de mond maar zijn schoenen op de vloer. Een raar model, een vreemde zool, het past niet maar hij houdt er van. En juist in haar keuken klinkt het vreemd. De combinatie van vloer en zool. Alsof het wringt. Dat geeft inzicht. Opeens voelt zij zich de vloer, een voetveeg, platgetreden door schoenen. En dan nog wel de schoen van iemand met een slechte smaak. Ze draait zich al om, heft het mes, hij is weg. De tv knipt aan, teletekst, beurskoersen.

Op de beurs wordt veel verloren. In deze periode hoor je er niemand meer over. Jaren terug was ik op een feestje en daar adviseerde een man zonder geld maar met een luide stem dat Grolsch de beste keuze was. Achteraf gezien was dat een grapje. Mensen die anderen overstemmen hebben immers niets te vertellen. Maar goed, iedereen wil gehoord worden, anders was je wel in de keuken gaan staan.

Zijn telefoon gaat. Het is een mobiel, allernieuwste model. Hij weet hoe hij foto’s en filmpjes moet maken. Al zijn favoriete muziek staat er op. Er zitten games op die verslavend zijn om te spelen. Maar opnemen… hij weet niet hoe dat moet. Het mobieltje stopt en hij kijkt vertwijfeld naar het ding. Dan gaat de huistelefoon. Zij neemt over, razendsnel, geoefend heeft zij het gesprek eerder in de keuken dan hij in de kamer. Ze lacht, deze overwinning smaakt zoet. Het is kantoor, waar hij is, wordt al vanaf drie uur gemist. Hij kijkt beteuterd en niet meer naar de telefoon.

Ik vraag mij vaak af of dat kan. In volledige synergie samenleven. Samen in de keuken staan en het eten bereiden. Kan jij dat? Met je man of met je partner. Dat je daar staat en het vanzelf gaat. Wie neemt dan de leiding of heb je dat nooit gedaan? Stuurde je hem weg of liet je haar uiteindelijk haar gang maar gaan? De meesten vinden hun relatietest rond de kerst of tijdens een te lange vakantie. Ik zou je bijna vragen om eens samen in de keuken te gaan staan. Er hoeft niet eens alcohol bij.

Even lijkt hij van zijn stuk gebracht. De beurskoers noemt hij, dan zijn telefoon. Zij weet het zeker en zegt dat hij naar de hoeren is gegaan. Hij kijkt op, de telefoon in haar hand. Blijkbaar mag iedereen het horen. Hij schudt, zij niet. Zij kijkt hem aan, het mes in haar andere hand, niet eens dreigend. Hij slikt. Noemt een nobele ridder en zij slaat de telefoon in de houder. Schreeuwt dat ze het al tijden weet van de buurvrouw. Zijn ogen volgen het patroon van de vloertegels.

Heb jij ooit iemand bedrogen? Twintig euro gestolen en zeggen dat je het niet hebt gedaan? Ben je ooit voor iets gestraft wat je niet had gedaan? Koekje van je klasgenootje door je beste vriend opgegeten en jij naast het bord gestaan? Oneerlijkheid is er in vele vormen. Is het oneerlijk als je voor je seksuele behoefte naar een ander toegaat? Ik ken er die het verwerpen. Maar waarom ga je dan wel in een restaurant eten? Waarom zal je speciaal voor een massage naar haar toe gaan? Is het al oneerlijk als je partner naast jou in de keuken komt staan?

Die nacht sliep zij niet. Hij lag op de bank en zij miste hem. Het missen werd afgewisseld door vlagen van enorme woede. Zij, die vrouw was een hoer. Ook al gaf hij toe dat het een man was. De nobele ridder is slechts een synoniem voor de vrouw. De vrouw die haar man zou verleiden, weg nemen, veroveren, opslokken met een alles vernietigende liefde. Het was een goed gesprek met woede uitbarstingen en veel geschreeuw. Zij eiste een adres en hij had het niet, kende de jongen niet en de vorige was een oudere man. Ze slikte, na een constant herhalen van de woorden in haar hoofd begreep ze opeens wat er gezegd was.

Oneerlijk is er in vele vormen. Vaak weet je vooraf al op welke manier de ander oneerlijk zal zijn. Ik vraag mij af of je dan de ellende over je afroept. Een familielid, vrouw en leeftijdsgenoot zij ooit na haar bruiloft dat ze het de volgende keer weer zou doen. Vanaf dat moment wacht ik op het einde van hun relatie. Ik wens mij weleens een ander leven. Zonder oneerlijkheid en dan ook met liefde en zo. Maar ik denk nog te langzaam en te zwak om te beseffen dat het mijn gedachte is die mij altijd overal bracht.

Over ghduval

Wat hier staat is echt, tenminste toch echt in het hoofd van Duval en kan dus niet gebeurt zijn. Uitschrijven van gedachten niet meer dan een vriendelijk gebaar zodat u mee kunt lezen, verwonderen, afwijzen of omarmen. Deze weblog is het aambeeld waarop wordt gesmeed. De mens in al zijn verschillende vormen het ijzer wat gesmeed wordt. De gedachten en vele kronkels van Duval zijn de hamer die ritmisch neervalt. Nu alleen de warmte nog. Dat bent u, webloglezer (v/m), het is aan u het vuur hoog op te stoken zodat het wonder van de smid te bewonderen valt.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-09 en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Oneerlijk (2/2)

 1. Jezzebel zegt:

  Het is een erg mooi stuk.
  Dat me op vele manieren aan het denken zet.
  En heel veel vragen oproept.
  En een inmense behoefte om al die van jou te beantwoorden.
  Kijk eens, kijk eens wie ik ben.
  Maar dat doe ik allemaal niet.
  Ik geniet heel erg van je woorden en de beelden die je oproept.
  .

 2. G.H. Duval zegt:

  .
  Door te zwijgen wordt het meest wrede een enorme grap.
  .

 3. dianne zegt:

  hoe de ik daar tussendoor spiegelt…
  Het is vooral een eenzaam stuk van mensen die elkaar niet vinden. Afwisselend het begrip voor de een, dan voor de ander. Dat is knap om op te roepen.
  Je vragen nodigen uit om over na te denken. Ze hier beantwoorden hoeft niet.
  groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s