Het is rood met een randje goud, ra ra…


"Godverdomme, klootzak! Alsof de wereld om jou draait."

"Vuile vuile vuile klootzak…"

Langzaam schuift ze langs de deurpost naar de bodem. Even wordt het zwart. Even stokken de tranen. Maar ze valt niet, vindt geen vloer, ze blijft. Twijfelt. Snapt de vreemde situatie. Het opkijken van de mannen naar haar. Betrapt als opgeschoten jongens die op een rij staan te plassen. Zij hoorde hun woorden en erger nog zij voelde wat ze bedoelden. Het minzame, kleinerende. Ze kon niet, kon niet, moest en nu stond ze hier. Schaakmat.

Schaakmat, even maar. Even een herinnering aan de vader die er niet was. De man die haar niet heeft leren schaken. De man met baard, een lange regenjas en een Locomotief waar je veilig achterop kon verdwalen. Samen een ijsje halen, samen gelukkig zijn. Even iemand om je klachten bij achter te laten. Iemand die je redt op de moment waarop je gered wilt worden. Hij was er niet.

En hij, juist hij kwam zo dichtbij. De man met baard. Ze had naar hem gekeken. Twee-en-dertig jaar en naar een oudere man gekeken. Nagedacht over zijn leeftijd en of het kon. Seks of samenleven, samen op de fiets, wandelend door het bos gaan. Zorgzaam moest hij zijn, zorgzaam en teder met zijn grote zachte handen over haar haren terwijl zij al lag te slapen. Het moest en nu, hij, hier.

"Wat is er meisje, zo verschrikt nu je mij hier ziet?" De man had zijn mijter nog niet opgezet. Hij liep naar haar. Een piet volgde. Het gezicht zwart als een boeman. De roe bij de hand. Twee anderen keken met een smalende lach naar het toneelspel. "Ik wil niet" zei ze nog. Keek op, voelde zich verloren. De stukken waren verzet.

Vijf dacht ze, vijf, een jaar na vier. Vanaf toen bestonden sprookjes niet meer en de enige droom die ik droomde valt hier kapot. Ze kijkt op. Stapt terug, loper naar H7. Ze zegt het. De mannen kijken elkaar verbaasd aan. Vragen of ze gedronken heeft. Een piet roept iets over een pilletje. Er wordt gelachen. Ze draait zich om. Vlucht. De trap af, weg. Haar vlucht wordt omringd met pepernoten. Het geeft niet want ze merkt het niet.

Ze pakt haar stukken, alles terug in de doos. Een zachte zoen op de dame, een aai voor de loper en een ondeugende knipoog naar de koning die even grijnst. Die wel. En juist hij! De man waarvan ze geloofde dat hij niet in dromen geloofde, er exclusief voor haar zou zijn. Een man die kon zijn wat ze wilde. Voor haar, voor hen, voor samen, zonder sprookjes. Die man zat hier en grapte over de muts van afdeling twee.

Zij was de muts van afdeling twee.  Zij geloofde niet in sprookjes. Daarin was zij anders. Zij deed wat ze droomde, beleefde haar fantasie en heel even geloofde ze in iemand anders. Heel even voelde één als twee. En nu? De klootzak, denkt zeker dat de wereld alleen om hem draait.

In de hal gooit ze een vaas om. Voor de deur staan ouders met kinderen. Collega’s en ze leest in hun ogen wat ze zien: de muts van afdeling twee. Klootzakken zijn het, allemaal. Ze opent de deur en stormt naar buiten. Schreeuwt dat de wereld niet om hen draait en al helemaal niet om haar…

Over ghduval

Wat hier staat is echt, tenminste toch echt in het hoofd van Duval en kan dus niet gebeurt zijn. Uitschrijven van gedachten niet meer dan een vriendelijk gebaar zodat u mee kunt lezen, verwonderen, afwijzen of omarmen. Deze weblog is het aambeeld waarop wordt gesmeed. De mens in al zijn verschillende vormen het ijzer wat gesmeed wordt. De gedachten en vele kronkels van Duval zijn de hamer die ritmisch neervalt. Nu alleen de warmte nog. Dat bent u, webloglezer (v/m), het is aan u het vuur hoog op te stoken zodat het wonder van de smid te bewonderen valt.
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2007-12. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het is rood met een randje goud, ra ra…

  1. fred van der wal zegt:

    Mooi bizar indringend verhaal!Aanbeveling!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s